KTFL Conduct Rules
A reminder...it is the team Captain's responsibility to control his players at all times. Referees will be instructed to ONLY interact with team Captains during the course of a game. Team Captains may request a clarification of a rule if they feel there is an error, but MAY NOT AT ANY TIME question a call itself.

On Field Conduct Rules – Conduct Level 1 Teams

1. WARNING PENALTY - It will be an automatic 5 yard penalty for yelling out at a referee
a. This will include yelling out what a player considers a missed call
i. Example - "That was pass interference!"
b. Or a player arguing about a call
i. Example -  "That's a bullsh*t call!"
c. Or just general comments
i. Example -  "Open your eyes ref!" or "How can you not see that?"
d. This penalty will be enforced regardless of whether the comments are from a player on the field or a player within a team's sideline
e. Any of the above infractions shall be considered a penalty regardless of if a player is yelling directly at a referee of just yelling in general
f. This penalty will only be enforced ONCE as anything beyond the initial instance shall be considered a misconduct penalty as outlined  in section 2 below
g. IF THE OFFENDING PLAYER IS A TEAM CAPTAIN, THE WARNING PENALTY WILL BE DISREGARDED AND THE PENALTY WILL IMMEDIATELY BE ENFORED AS A MISCONDUCT PENATLY AS OUTLINED BELOW

2. MISCONDUCT PENALTY - There will be a 15 yard misconduct penalty PLUS the offending player will be removed from the game for 3 plays if any of the following occur:
a. A repeat of any of the above WARNING PENALTY infractions, regardless of if it is the same player as previously or not
b. Any verbal abuse of a referee at any time (at the sole discretion of the referee)
i. Example – Yelling obscenities at a referee 

3. GAME MISCONDUCT PENALTY – There will be a 25 yard misconduct penalty PLUS the offending player shall be removed for the remainder of the game if any of the following occur:
a. A repeat of any of the above MISCONDUCT PENALTY infractions, regardless of if it is the same player as previously or not
b. Any physical contact or threatening of a referee (or player) at any time
c. The offending player shall have 5 minutes to remove himself from the park or his team shall forfeit the game
d. A GAME MISCONDUCT PENALTY for any player on a team shall escalate that team to be considered a Conduct Level 2 team for the remainder of the season

On Field Conduct Rules – Conduct Level 2 Teams

1. Penalties for Conduct Level 2 teams shall be enforced as above with the exception that ANY occurrence beyond the WARNING PENALTY shall be considered grounds for forfeiture of the game. 
a. There is a zero tolerance on this rule. If it is determined by the league at a later time that a Conduct Level 2 team was abusive in any manner towards a referee then their previous game may be retroactively forfeited.
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